Vijesti

Grbac: Općina propušta priliku riješiti sudski spor oko Miklavije i osigurati milijardu kuna ulaganja @ Matulji

Nezavisni općinski vijećnik Željko Grbac zatražio je od predsjednika Općinskog vijeća Mladena Prenca na na prosinačku sjednicu uvrsti točku dnevnog reda vezanu uz nastavak rada tvrtke Miklavija logistički centar d.o.o. i razvoja radne zone Miklavija.

– Imam informacije da će se ovaj zahtjev ignorirati te da točka, mimo poslovničkih odredbi, neće biti uvrštena u dnevni red, a sve s ciljem zavlačenja donošenja odluke, ulaska u predizbornu kampanju i ponovnog farbanja birača temom razvoj Miklavije. Doista farbanje je već i počelo, cijena je malo manja nego za neke tunele – oko 2 milijuna kuna za nasipavanje oko 200 metara spojne ceste D8 – Veli Brgud koja vodi do Miklavije, ali nije u samoj radnoj zoni. A zahtjev sličnog sadržaja već je stigao u Općinu početkom rujna, ali u odgovoru iz općinske vlasti kažu da ne vide razlog zašto bi Vijeće moralo raspravljati o tome, o ponudi da se tvrtka dokapitalizira iznosom koji je veći od godišnjeg proračuna Općine Matulji i o prijedlogu projekta koji bi realizacijom izmijenio gospodarsku sliku općine iz korijena. Pitam se zašto se još uvijek čudim takvom ponašanju kad svakodnevno prolazim uz ”radne zone” od kojih niti jedna ne zaslužuje taj naziv, kazao je Grbac.

Nezavisni je vijećnik kazao kako je ulazud Philip Wianwright tijekom 2013. godine posjetio Općinu Matulji, sudjelovao u radu općinskog Vijeća na način da je kroz točku dnevnog reda jedne od sjednica upoznao vijećnike s planovima i namjerama u svezi razvoja radne zone Miklavija. Tu je prvi put spomenuto ulaganje novih 60 milijuna kuna u daljnji rad zajedničke tvrtke MLC d.o.o. koja je već dotad izradila cijeli niz studija, planova i kontaktirala veći broj zainteresiranih investitora.

– Uzalud jer je općinski načelnik, putem svojih opunomoćenika, poduzeo sve da opstruira Skupštinu MLC d.o.o. i da se odluka o dokapitalizaciji ne donese. Sve to mimo zakona koji jasno kaže da odluku o dokapitalizaciji mora donijeti predstavničko tijelo a ne načelnik! Posljedica svega toga je da umjesto tvrtke koja razvija radnu zonu imamo tužbu i sudski spor u kojem se od općine traži naknada za pretrpljenu štetu! A što sad predlažu strani investitori? Unatoč svim opstruiranjima koje su dosad doživjeli u Općini Matulji čiji se čelnici ”kunu” kako je Miklavija projekt od presudne važnosti za daljnji razvoj općine i kako će ga baš oni realizirati, i dalje se nudi dokapitalizacija društva I izlazak iz stečaja. Investitori daju popis aktivnosti i okvirnu procjenu ulaganja za slijedećih 8 godina koja bi iznosila od više od milijardu i dvjestopedeset milijuna kuna. Najvažnije od svega to su ulaganja samo u infrastrukturu i u tome, prema projekciji, Općina ne bi sudjelovala niti s jednom kunom!.Na cijeli taj iznos treba dodati i ulaganja u objekte koji bi se gradili paralelno s opremanjem zemljišta komunalnom infrastrukturom, kazao je Grbac.

Naglasio je kako vidi ”milijardu razloga da se o ovoj temi raspravlja na Vijeću”, ali i da vidi ”mogućnost da naši gospodarstvenici sudjeluju u izgradnji zone, vidim mogućnost da naši stanovnici rade u zoni, mogućnost da konačno ova općina od općine s velikim potencijalom postane općina s jakim gospodarstvom i zavidnim društvenim standardom”.

– I zato inzistiram da odluku moraju donijeti izabrani vijećnici i to u najkraćem mogućem roku. Sve drugo vodi ponovnoj opstrukciji inicijative. Nekoliko puta sam već istaknuo kako smatram da je biti vijećnik čast, ali i odgovornost. Sada je vrijeme da pokažemo koliko smo spremni odgovoriti izazovima, to od nas očekuju birači! Možemo zaključiti kako želimo nastaviti s MLC d.o.o. ili ne želimo. No u svakom slučaju zakon kaže da o tome odluku donosimo mi, a ne osoba koja je svojom odlukom izgubila 32 milijuna kuna u Credo Banci, osoba koja je opstruirala odluku Općinskog vijeća i nije kupila skladišni prostor Trgovačkog Opatija u Gajanićima, osoba koja ima namjeru potrošiti 3 milijuna kuna na raznoraznu projektnu i sličnu dokumentaciju za uređenje centra Matulja i u konačnosti osoba koja je protupravno uzela ovlasti Općinskog vijeća i tvrtku MLC d.o.o. praktički gurnula u stečaj, a općini priskrbila tužbu za naknadu štete koja je u ovom trenutku veća od 12 milijuna kuna, zaključio je Grbac, poručivši predsjedniku Općinskog vijeća Prencu kako je – on na potezu…

Izvor: PodUčkun.net