Vijesti

Grbac: Predsjednik Vijeća Mladen Prenc odbija raspravu o svemu što može ukazati na kriminalne radnje u izvršnoj vlasti @ Matulji

Željko Grbac, nezavisni općinski vijećnik, komentirao je na tiskovnoj konferenciji napuštanje nedavne sjednice Vijeća, u čemu su ga podržali i nestranački kolega Igor Barak, vijećnik HNS-a Miodrag Šarac te vijećnik Akcije mladih Bojan Šustar.

– Ovdje se ne radi ni o kakvom pokušaju destabilizacije i rušenja načelnika ili Vijeća. To je uostalom svima jasno ako se zna da koalicija SDP-HSU-PGS-IDS ima 10 ruku koje se bespogovorno dižu na mig ”šefa parade”. Ovog puta radilo se samo o protestnom napuštanju sjednice jer se Vijeće, zahvaljujući predsjedniku Mladenu Prencu, pretvorilo u teatar apsurda. Praktično od samog konstituiranja krenula je opstrukcija vijećničkih inicijativa te je konstantno prisutno kršenje propisa. Predsjednik Vijeća ne ponaša se kao prvi među jednakima već nastupa s pozicije apsolutne vlasti i diktature. Ignorira zahtjeve koji su dostavljeni u propisanim oblicima za uvrštavanje točke na dnevni red i što se njega tiče svejedno je da li inicijativu pokreće jedan ili šest vijećnika. Bitno je samo da se ne raspravlja o ničemu što može ukazati na možebitne kriminalne radnje u Općini ili nekoj inicijativi iz oporbenih redova koja bi povećala standard stanovnika ili poboljšala uvjete života u Matuljima, kazao je Grbac.

Grbac je dodao kako je Prenc odbio zahtjev da se na dnevni red uvrsti rasprava o izvršenju proračuna za 2015. godinu iz vrlo jednostavnog razloga: ”da spriječi razotkrivanje cijelog niza ugovora i narudžbi za izvršenje radova koje je načelnik raspisao u vremenu od neizglasavanja proračuna do imenovanja povjerenika”. Istaknuo je kako je i opstruirao zahtjev za raspravu o izvješću povjerenika za period dok je bio u Općini na način da nije uz točku dnevnog reda dostavio izvješće o kojem bi se raspravljalo.

– Naravno, iz vrlo prozaičnog razloga da se ne bi saznalo o ”kosturima koji su ispali iz općinskih ormara” u tom periodu i o tome kako je povjerenik ”’amenovao” izvršenje proračuna dva dana prije konstituiranja Općinskog vijeća kako bi se uskratila mogućnost Vijeću da o tome diskutira. Kratak je put od ogorčenog kritičara do poslušnog ”aparatčika”, rekao je nezavisni vijećnik.

Naglasio je kako je ”finale svega” opstrukcija prijedloga potencijalnog investitora za nastavak aktivnosti na projektu Miklavija.

– Pred tri i pol mjeseca dostavljen je općinskom vijeću prijedlog odvjetničkog ureda za uvrštavanje inicijative u dnevni red sjednice, ali predsjednik Vijeća nije našao za shodno do dana današnjeg odgovoriti predlagatelju. Moju inicijativu za uvrštenje rasprave o Miklaviji na dnevni red, koja je bila u skladu s poslovnikom, nesuvislim obrazloženjem odbija i onda konačno ne dozvoljava da se na Vijeću glasa o prigovoru na dnevni red. Svoje kršenje Poslovnika potvrđuje riječima : ”ne dozvoljavam i tuži me”- Jer naravno za njega ne vrijedi ono što vrijedi za sve, on je ipak Predsjednik s velikim P. Vrhunac demokracije i kap koja je prelila čašu, istaknuo je Grbac, dodavši da je priča o tome kako će se ta točka naći na dnevnom redu u siječnju samo je drugi način da se ne učini ništa.

– Predsjedniku Prencu ništa nije jasno i ništa ne zna o Miklaviji, a sjedio je u Poglavarstvu dok se pokretala inicijativa u vezi razvoja te radne zone, sjedio je u Vijeću dok se mijenjala vlasnička struktura MLC d.o.o. a sad bi skoro raspisao javni poziv da mu se dostave materijali za raspravu. Ako se odluka o prihvaćanju inicijative investitora i prihvati, za nekakve razgovore i pregovore preostaje manje od mjesec dana jer se najvjerojatnije vijeće zbog redovnih izbora raspušta u ožujku. Drugim riječima – prođe voz! Jedino što me interesira je pitanje koji su to sitni privatni interesi koji su ujedinili općinskog načelnika i predsjednika Vijeća, a preči su od potencijalnih milijunskih investicija koje bi bile na korist svih stanovnika Općine Matulji? Ona stara kaže: ”zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju” pa vjerujem da ću jednom dobiti i odgovor na to pitanje, zaključio je Grbac.

Izvor: PodUčkun.net