Vijesti

Predinvesticijska studija ili predizborna obmana: Željko Grbac o izgradnji doma za starije osobe @ Matulji

Nezavisni vijećnici u Matuljima podržavaju inicijativu da se poveća stupanj brige o starijim osobama, no ne želimo da ta tema bude osnova predizborne kampanje i ”navlakuša” za birače starije životne dobi, komentirali su Željko Grbac i nezavisne kolege iz matuljskog Vijeća nedavno predstavljanje predinvesticijske studije o izgradnji doma za starije osobe u Općini Matulji.

– Studiju se moglo prije prezentacije pogledati isključivo u prostorima Općine: u vrijeme interneta i sveopće informatičke pismenosti studiju skrivamo u uredu i praktički je nedostupna zainteresiranima. A skriva se jer je, osim statističkih podataka o starenju i poboljevanju stanovništva ovog područja, prepuna podataka koji su formulirani tako da odgovaraju vladajućoj ekipi i moglo se dogoditi da na prezentaciji bude postavljeno jako puno neugodnih pitanja i da od predizbornog aduta, dom za starije postane predizborni uteg. Moglo se recimo postaviti pitanje lokacije: zašto načelnik nije kupio prostor Gajanića i da se tamo locira dom, a ne da geometri, bez pitanja i obavijesti, postavljaju oznake i pritom gaze i uništavaju privatnu imovinu na području Antončića, kazao je Grbac.

Kao glavni problem vezan uz planirani Dom za starije osobe istaknuo je podatak da će smještaj u njemu koštati više od 5 tisuća kuna po osobi, pa se upitao i koji prosječni matuljski umirovljenik s mirovinom od 2.400 kn može priuštiti takvu cijenu.

– Kao drugo želimo naglasiti činjenicu da se barata sa smiješnom cijenom izgradnje od 657 eura po kvadratnom metru. To je ni više ni manje nego 400 eura po ”kvadratu” manje nego što nas je koštala izgradnja zdravstvenog centra, odnosno oko 1000 eura po ”kvadratu” manje nego nas je koštala sportska dvorana. A ne zaboravimo da je za gotovo svaku sobu planirana kupaona, najmoderniji sistem ventilacije i klimatizacije, sistem nadzora… Naravno, u cijeni izgradnje nisu troškovi pripreme zemljišta, kao ni troškovi izgradnje pristupnih cesta, infrastrukture i uređenja okoliša. Naša slobodna procjena je da bi svi ti objedinjeni troškovi iznosili više od 40 milijuna kuna, a ne 25 milijuna koliko je iskazano u studiji. A izvor financiranja? Zna se – kredit. Zašto? Jer su naši vrli čelnici već u aferi ”Credo banka” pokazali svoje sposobnosti upravljanja financijama, kazao je Grbac, istaknuvši i da smatra kako troškovi poslovanja objekta nisu realno prikazani.

Kako je istaknuo, troškovi radne snage za 60 zaposlenika planirani su u visini od 4,26 milijuna kuna, dok je trošak 62 djelatnika Dječjeg vrtića Matulji 6,76 milijuna kuna – odnosno da bi djelatnici Doma za starije osobe, bili plaćeni 50 posto manje nego djelatnici u vrtiću.

– Smatramo da je sramotno baratati s prosječnom netto plaćom njegovateljice koja radi i na Božić i na Novu godinu i za Uskrs, i u prvoj i u drugoj i u noćnoj smjeni od 3.900 kn. Tu od socijalne komponente, kojom se neopravdano ”kite” sadašnji obnašatelji vlasti u općini nema ni ”s”, već nam to naliči na najcrnji oblik eksploatacije ljudskog rada, kazao je Grbac, dodavši kako ne želi da se obraćanje javnosti nezavisnih vijećnika shvati kao napad na izrađivača studije, već kao pokušaj da se ”upozna javnost kako se neke stvari odvijaju u općini i da znate što se krije iza predizbornog obećanja o izgradnji Doma za starije koje će u ovoj kampanji sigurno koristiti naručitelj studije, odnosno velika koalicija SDP-HSU-IDS-PGS”.

Izvor: PodUčkun.net