Vijesti

Željko Grbac predstavio zamjenike – Claudia Juranić Klarić i Dean Maslić u izbornoj utrci @ Matulji

Željko Grbac osim programa predstavio je i svoje zamjenike – Claudiu Juranić Klarić i Deana Maslića…

Matulji – Kandidati koji su se priključili nezavisnoj listi Željka Grbca okupili su se na temelju programa koji ova nezavisna lista promovira već duže vremena i čije dijelove sa zadovoljstvom vidimo preuzete u predizbornim obećanjima cijelog niza političkih stranaka. Izuzetno smo zadovoljni što je potvrđeno da je način na koji sastavljamo naš program, a to je kroz razgovore s gospodarstvenicima, sportašima, članovima kulturnih društava i raznih udruga, ljudima koji su se ili se još uvijek bave ”lokalnom politikom”, članovima mjesnih odbora a posebno nakon razgovora s običnim ljudima. Ljudima koji žele boljitak za sebe, svoju djecu i prostor u kojem žive. Postavlja se samo pitanje tko to može realizirati. Da li se program piše i prepisuje zbog dojma kod brača ili se ga želi i zna realizirati. Ova nezavisna opcija zna što i kako. Očekujemo ulazak u drugi krug jer smo jedina opcija koja ima kontinuitet. Nismo podložni mijenjanju strana, a nismo ni tvrdoglavi da ne prihvaćamo tuđa mišljenja, istaknuo je nositelj liste Željko Grbac u uvodu tiskovne konferencije.

– Ako se krene od najmlađih program liste predviđa da se omogući kvalitetno obrazovanje, u suvremenim prostorima, uz najsuvremeniju opremu i najnovije obrazovne metode. Naravno jedna od pretpostavki za to je i uvođenje jednosmjenske nastave u školi u Matuljima, oplemenjivanje šireg prostora škole Brešca sa izgradnjom novog vrtića i mini sportskog centra,uvođenje programa cjelodnevnog boravka i u školi i predškolskim objektima za što veći broj korisnika. I za najstarije imamo program koji želimo realizirati. Tu se prvenstveno mislimo na iznalaženje mogućnosti izgradnje doma za starije osobe na način da to bude kvalitetan smještaj cjenovno prihvatljiv svim starijim osobama, odnosno na iznalaženje mogućnosti orgnizacije tzv. dnevnog smještaja za starije osobe, dodao je Grbac.

Preduvjeti za razvoj gospodarstva i poticanje zapošljavanja u fokusu su programa za radno aktivno stanovništvo.

Smatramo da treba poticati poduzetnike na uvođenje novih tehnologija, proširenje obima poslovanja i nova zapošljavanja putem povoljnog kreditiranja, oslobađanja od određenih obveza ili dodjelom bespovratnih sredstava, te organizacijom poslovnih zona u vlasništvu općine. Posebnu pažnju posvetili bi razvoju turizma uz maksimalno moguće očuvanje prirodnog okoliša i kulturno-povijesne baštine, a sve u cilju da turizam bude poticaj i razvoju gospodarstva u cjelini, dodao je Grabac te dodao da općina podupire i rad udruga u kulturi i sportu sufinanciranjem njihovih aktivnosti te da treba još snažnije podupirati kulturni amaterizam kroz osiguranje neophodnih sredstava za provođenje njihovih aktivnosti te njihovu promociju u zemlji i inozemstvu.

– Na području općine djeluje veliki broj udruga i društava koji promiču i njeguju razne oblike kulturnog izričaja. Svojim radom potiču duh zajedništva, čuvaju stare običaje, jezik svojih predaka. Što se tiče sporta želja je da se prvenstveno osiguraju sredstva kojima će se omogućiti besplatno treniranje i takmičenje svih kategorija sportaša te da se evidentiraju i adaptiraju postojeći i sagrade novi sportski tereni u skladu s iskazanim potrebama, dodao je Grbac.

Kako je istaknuo na tiskvnoj tema od izuzetne važnosti za razvoj Općine je prostorno planiranje i upravljanje općinskom imovinom.

– Smatramo da treba najhitnije realno sagledati želje i mogućnosti, planove gospodarstvenika i stanovnika, te u skladu s tim revidirati Općinski prostorni plan odnosno izraditi novi. Želja nam je dati mogućnost svakom stanovniku Općine da za vlastite potrebe sagradi stambeni objekt te da zainteresirani poduzetnik može dobiti prostor za razvoj djelatnosti u zoni koja će biti u općinskom vlasništvu. Što se tiče upravljanja imovinom višekratno smo isticali višegodišnju nebrigu i devastaciju planinarskog doma na Lisini te domova u gornjem dijelu općine. Lista imaju namjeru u najkraćem roku pristupiti uređenju planinarskog doma, urediti pristupnu cestu do njega i staviti ga u funkciju. Što se tiče ostalih domova ima više ideja kako ih urediti i staviti u funkciju no nit vodilja je da ti prostori ne mogu biti više zatvoreni nego korišteni i prepušteni propadanju kao što je to sad slučaj. I na kraju – općinska uprava. Želimo je osuvremeniti i približiti mještanima. Omogućiti da uz manje napora djelatnici budu učinkovitiji, a mještani zadovoljniji. Želimo otvoriti Općinu prema javnosti, uspostaviti redovne i kvalitetne odnose s medijima i putem njih informirati o svemu što se događa i na što se troši javni novac. Cilj nam je da svaki stanovnik općinu doživljava kao mjesto gdje može dobiti sve informacije i upute, da to bude ”njegova općina” a ne kao ustanovu iz koje stižu samo uplatnice, zabrane, ograničenja. Smatramo da naročiti naglasak treba dati na izradu i prijavu programa kojim Općina može ostvariti prava na sredstva iz EU fondova. No osim promjena u općinskoj upravi želimo redefinirati i sadašnji status MO, povjeriti im određene zadaće i dati određene ovlasti. Stav je da mjesni odbori moraju biti spona između općinske uprave i stanovnika, jer upravo oni najbolje znaju potrebe i mogućnosti ljudi na svom području. Ne trebaju mjesni odbori biti ”ukras demokracije” već partneri u definiranju i provođenju programa usmjerenih ka povećanju društvenog i komunalnog standarda. Dasnas smo istaknuli samo glavne teme i pitanja kojima se želimo baviti, dok je detaljan program s kojim će izaći na izbore u završnoj fazi izrade i sa danom prihvaćanja podnesene kandidature za lokalne izbore biti će dostupan na web stranici www.zeljkogrbac.com, a na istu adresu moguće je i poslati svoje prijedloge i razmišljanja, rezimirao je Grbac.